Сириза губи доверието на гърците. Опозиционната "Нова демокрация" избира лидер

Апостолос Дзидзикостас гласува в Солун
Снимка: Катя Пеева

Ципрас губи доверието на гърците по данни на последните социологически проучвания. Днес тече вот за лидер на водещата опозиционна партия  Нова Демокрация.
Почти изчезна разликата в подкрепата към управляващата Сириза и опозиционната Нова Демокрация. Едва в рамките на 1% е преднината на партията на Алексис Ципрас,която получава доверието на 20% от анкетираните.
Повече от половината избиратели смятат, че правителството трябва да увеличи парламентарното мнозинство с включване и на други партии в управлението на страната. Заедно с недоволството от икономическата политика расте и неодобрението на позицията по отношение на мигрантите и бежанците,дори и сред избирателите на Сириза.
Резултатите от социологическите проучвания, публикувани днес, ясно сочат, че гърците посрещат 2016 година с „пълен песимизъм“, като 67% са убедени, че икономическото състояние на гърците ще се влоши през следващата година.
Днес в Гърция се провежда вътрешнопартиен вот за лидер на консервативната Нова Демокрация. Членовете и симпатизантите на консервативната партия гласуват в цялата страна до 19 часа. От четиримата кандидати с най-големи шансове за успех е бившият председател на парламента Вангелис Маймаракис и областният управител на централна Македония – Апостолос Дзидзикостас.
Партията остана без лидер след оставката на бившия премиер Самарас след загубата на парламентарните избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!