Признаци на събуждане на гръцката десница на вътрешнопартийния вот за лидер на Нова демокрация

Мицотакис и Маймаракис
Снимка: Катя Пеева

Признаци на събуждане на гръцката десница на вътрешнопартийния вот за лидер на Нова демокрация. На първия тур води Вангелис Меймаракис, а над 400 хиляди гърци участваха във вота. Много от избирателите си възстановиха доверието в опозиционната партия, след като на последните избори гласуваха за СИРИЗА.

От четиримата кандидати за лидер на Нова демокрация води бившият председател на парламента Вангелис Маймаракис след първия тур на вътрешнопартийните избори. Маймаракис получи 40% от вота на симпатизантите и членовете на консервативната партия. На балотажа в началото на януари ще участва и Кирякос Мицотакис,получил 30% от гласовете.

Над 400 хиляди гърци участваха във вота. Масовото желание на избирателите дори удължи процедурата с час. Активността показва и връщане на голяма част от традиционните избиратели към център–дясно, които на последните парламентарни избори се довериха на други партии. "Обединение на десницата срещу СИРИЗА", коментират днес гръцките медии. Последните проучвания на общественото мнение показват изравнени сили на управляващи и опозиция в рамките на 20%.

Недоволните от резултатите консерватори коментират днес в медиите, че и двамата кандидати за лидерския пост са част от статуквото и не представляват заплаха за доверието към Алексис Ципрас.

Изборите дадоха и "финансова инжекция" за партийната каса на Нова демокрация с над един милион евро, като желаещите да гласуват внасяха по 3 евро за участие .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!