Промяната в цената на петрола може да окаже негативно влияние върху икономиката на България

Промените в цената на петрола могат да окажат негативно влияние върху икономическия растеж на България. Това се казва в анализ на една от водещите банки у нас. От там припомнят, че въпреки обещанията за масирано усвояване на средства от еврофондовете тази година, ефектът върху икономиката не е осезаем.

Според анализаторите, ако политическата ситуация остане стабилна, българската икономика ще се движи в рамките на общоевропейската тенденция. Тъй като цените на петрола в момента са изключително ниски, вероятно догодина ще има повишение. Когато то се съчетае със затихването на ефекта от програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка и намаляващите публични разходи в България, икономиката ни ще нарасне с 2,1 на сто, коментират експертите от една от водещите банкови институции. Те прогнозират, че догодина банковата ни система ще издържи оценката на качеството на активите и стрес - тестовете, но ще има банки, за които това ще се окаже по-трудно. Ето защо е възможна консолидация.

За повечето държави от Централна и Източна Европа ниските цени на горивата подкрепят икономическия растеж, за Русия те са сериозен проблем, отчитат анализаторите. Въпреки това Русия и Украйна вероятно ще излязат от рецесията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!