Потокът от мигранти не намалява, както очакваха властите в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На остров Лесбос от днес работи  нов лагер за временно настаняване на бежанци, където могат да останат до 3 хиляди души. Той стана необходим, тъй като лодки с мигранти пристигат денонощно от турския бряг.
Потокът от мигранти не намалява, както очакваха властите. Топлото време създава условия са силен бежански поток, като основно лодките пристигат на остров Лесбос. От днес пристигащите се настаняват в новия лагер. Общо над 8 хиляди са мигрантите на острова, като ежедневно с ферибот за Атина пътуват по 3 хиляди.

В духа на коледните празници жителите на гръцките острови раздават дрехи и играчки за децата на мигрантите. От страна на църквата се финансира благотворителна акция с храна и дрехи.
Жителите на островите коментират пред медиите, че от една страна се страхуват от присъствието на хиляди чужденци, а от друга масово участвата като доброволци, защото виждат трагедията на тези хора.
По данни на морска охрана през тази година до гръцките острови са достигнали 805 хиляди мигранти, което е четири пъти повече от миналата година.
Сили на европейската агенция по охрана на границите“Фронтекс“ се присъединиха към гръцките части, както в Егейско море, така и на границата с Македония.
Както правителството, така и опозицията с Гърция настояват Анкара да вземе незабавни мерки и да се прекрати нелегалния трафик на хора в Егейско море.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!