Лиляна Павлова: Трийсет и девет общини ще получат 1,4 млрд. лв. от новия програмен период

Лиляна Павлова

Един милиард и 400 милиона лева ще получат 39 общини, които имат готови проекти за реализация от новия програмен период, каза в Златоград министър Лиляна Павлова. По думите й новият програмен период в страната ще започне ударно:

Очаквам, защото един от основните научени уроци, които имаме от предишния програмен период, беше именно това - необходимостта да имаме предварително подготвени проекти. И затова и пътната агенция, и общините чрез своите планове и програми, направихме така, че всъщност ние осигурихме предварително финансиране за техническа готовност на част от проектите. Така че, очаквам, че, да, през 2016 година ще могат по-масово да започнат вече от новия период програмите и проекти и на национално ниво. Защото, вие знаете, програмата "Региони в растеж" по първа приоритетна ос, където са  39-те общини - те вече имат инвестиционни проекти и програми за един милиард и 400 милиона лева  и това са една голяма част повечето вече готови проекти, готови за реализация. Отделно: общините, които са по енергийна ефективност - 200 милиона от европейско финансиране и 1 милиард от националната програма. Така че, това е един свеж ресурс, който всъщност реално ще заработи като проекти.

В най-южния родопски град, министър Павлова, министър Ивайло Московски и изпълнителният директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров откриха реконструираните близо 16 км от пътя Мадан-Златоград-Бенковски, който е на територията на областите Смолян и Кърджали.

За следващия програмен период Златоград има възможност да усвои средства за завършване на проекта за геотермалната вода и по програми за трансгранично сътрудничество.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!