Ликвидиран е пожарът край Златоград

Снимка: Личен архив Доброволно формирвание Вълчедръм
Пожарът, който пламна в неделя вечерта в труднодостъпна местност край златоградските села Аламовци и Ерма река, е ликвидиран. През тази нощ на мястото се образува около 2-3 см снежна покривка.

Горският пожар в местността "Канурови колиби" изпепели 100 декара площ иглолистни и широколистни гори. В гасенето на огъня се включиха 200 души, екипи на пожарната, полицията, горски служители, военнослужещи и доброволци.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на пожар по непредпазливост в чужд имот. Работи се по различни версии, като две от тях са за евентуално запалени летящи фенери и изхвърлен фас от цигара, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив.

Трето денонощие дежурни екипи останаха на мястото на пожара. Горенето е преустановено, каза директорът на регионалната служба по "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян Симеон Цървуланов:

Хората се прибират вече. От време на време кметът и от Горското ще минават да наглеждат евентуално някъде, ако нещо се случи, но на този етап нямаме опасения.

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев обясни, че районът се обхожда и от гранични полицаи:

В момента го обхождат гранични полицаи и горски служители района целия, за да се установи, че няма проблеми. Всъщност търси се причина, ако има. Заради снега сме спокойни, защото във високата част има сняг, снежна настилка около 2-3 сантиметра, което е добре и ще потули огъня.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!