По повод закриването на ГКПП "Сливенград"

Горанов: Работата на Агенция "Митници" е не да създава заетост, а да събира приходи

Снимка: БГНЕС

Агенция "Митници" трябва да осигурява приходи за хазната, а не работа в района, заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на протестите срещу закриването на митническия пункт в Свиленград. Горанов допълни, че причините за преструктурирането на митниците са по целесъобразност, но призна, че конкретният повод за закриването на пункта в Свиленград може да се търси и в корупционните практики, които бяха установени.

Има поводи и причини. Причината е необходимост от подобряване на работата на митиците. Поводът, ако искате, го търсете и в това.

Всеки има правото да си изказва позицията в рамките на закона. Работата на агенция "Митници" е не да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства.

Все още няма окончателно решение дали ще има данък "вредни храни", каза още финансовият министър Владислав Горанов.

Така или иначе законът не преследва фискални цели. Той преследва здравни цели, които има риск също да не бъдат постигнати. В този смисъл е възможно да надделят аргументите против законопроекта и оценката, която дадох, е, че не е безспорен и в рамките на правителството, и че имам съмнение, че, ако по целесъобразност правителството го одобри и той стигне до парламента, там няма да бъде подкрепен, тъй като гласовете против него са доста.

Междувременно стана ясно, че 12 митничари от Свиленград остават в ареста.  От първоначално задържаните 14 души в средата на декември Петко Айръков остава с "домашен арест", а Стефан Крумов е без мярка.  Обвинението срещу служителите е за участие в престъпна група в периода от март до декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!