БЕХ: Потребителите за битови нужди няма да останат без газ, въпреки проблемите на "Овергаз"

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е извикал на спешна среща всички енергийни шефове. Причината е, че частната компания "Овергаз" ще остане без доставки на синьо гориво от началото на следващата година. Пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен увери, че потребителите на газ за битови нужди няма да останат без доставки, въпреки проблемите на частната компания:

Срещата беше във връзка с писмо от "Газпромекспорт", изпратено до "Овергаз", с копие до "Булгартрансгаз". С това писмо се съобщава, че от 1 януари 2016 г. обемите, заявени от "Овергаз", са нула. "Газпромекспорт" няма да доставя газ на "Овергаз" към настоящия момент. За потребителите означава, че "Овергаз" няма да има газ, който да доставя на своите клиенти. Точно това беше притеснението на премиера, който ни извика спешно и нареди да се създаде организация от държавните дружества в газовсия сектор "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" да създадат организация, така че да няма срив в доставките на газ.

Единственият вариант за "Овергаз" остава да купува гориво от "Булгаргаз". Ако откаже да направи това, ще наруши условията на лицензията си, уточни Жаклен Коен.

От "Булгаргаз" обявиха, че имат готовност да предоставят синьо гориво на клиентите на "Овергаз".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!