Продават на търг фалирал от години магазин в село Злогош, Кюстендилско

Снимка: Светослав Цветанов
Съдия изпълнител обяви за продан чрез търг магазина в кюстендилското селце Злогош. Това съобщиха от районния кооперативен съюз. Причината са натрупаните през последните 5 години задължения. Двуетажната сграда от 150 квадратни метра площ и мазе за склад е оценена първоначално за 10 860 лева. Магазинът е универсален търговски обект - тук се помещават бакалията, хлебарница, щанд за домашни потреби, кафене и кръчма. Засега не са се явили кандидати да го купят, вероятно се изчаква цената му да падне още повече.

Междувременно от Агенцията по държавни вземания в Кюстендил от април 2014 г. са обявили за продан единствената фурна в общинския център Трекляно, която допреди време месела хляб за поне 10 гранични селца. Такъв вкусен хляб не правеха никъде, от София до Брюксел, обичаха да казват по Треклянско. Сградата на 384 квадрата, заедно с оборудването, пекарната и други помещения, е оценена  за 10 260 лева. Но интересът към фурната продължава да е нулев.

Съдбата и на другия магазин като този в Злогош и трекланската фурна ще е същата - при население под 500 жители в 19 села клиентите са толкова малко, че магазинерите ги знаят на малките имена и какво пазаруват. Закъсва и единствената в общината ПК "Краище", която не издържа на конкуренцията на частните мобилни търговци, които обикалят селата с "магазини на колела", натъпкани догоре с всякакви продукти и стоки - от пирони и бензин за моторните резачки до електроника, казват кметове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!