ЕС започва процедура срещу Полша за нарушаване стандартите за върховенство на закона

Снимка: БГНЕС
ЕС започва формално разследване срещу властите в Полша за нарушаване стандартите за върховенство на закона. Безпрецедентната процедура беше задействана с решение на Европейската комисия по обед. Брюксел започва диалог с консервативното правителство във Варшава, което е обвинявано в налагане на едноличен контрол над Конституционния съд и държавните медии. Ако отговорът му е незадоволителен, Еврокомисията може да поиска отнемането правото на глас на Полша в европейските институции.

Причините за задействането на т.нар. "механизъм за върховенство на закона", обясни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс:

Търся обяснения от полското правителство защо 2 решения на Конституционния трибунал не бяха изпълнени от останалите държавни институции, защо бе променена процедурата за назначаването на председателя и зам.-председателя на трибунала, както и за новите правила, които могат да ограничат неговите правомощия. Тези промени оставят впечатление, че политическото влияние над съда се увеличава.

Относно промените в закона за обществените медии в Полша, Тимерманс обясни:

Демокрацията е защитена само ако правосъдието – в това число – Конституционният съд, може да гарантира свободата на словото.

Комисията ще прецени дали да премине към втора наказателна фаза на процедурата в средата на месец март, когато се очаква експертна оценка на юристите от Венецианската комисия на Съвета на Европа.

В отговор полският министър-председател Беата Шидло призова опозицията да подкрепи правителството, като образува единен фронт срещу "клеветите" от Брюксел, предаде АФП.

Полша бе несправедливо набедена в неща, които не съществуват в нашата страна като погазване на принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията е жива и здрава в Полша, заяви Шидло пред парламента. Опозиционни депутати обаче заявиха, че правителството жъне последствията на собствените си действия и че обект на критиките от Брюксел е именно то, а не Полша като цяло.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!