В Гърция протестират срещу програмата на правителството за икономии

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция протестират срещу програмата на правителството за нови драстични мерки в осигурителната система, както и приватизацията на държавни фирми. Правителството на Алексис Ципрас е притиснато от кредиторите за драстично орязване на разходите в държавния сектор и нови данъци върху бизнеса. 
Засегнати са интересите на всички – заявиха от общия синдикат и днес са поредните демонстрации, които блокират не само центъра на гръцката столица.
Първите протести са на адвокати, фармацевти и инженери, които вече трети ден са в стачка. Днес се включиха и преподавателите във висшите учебни заведения, на които заплатите се намаляват почти на половина.
Днес е и поредният ден на почасово спиране на влаковете, като железничарите се борят правителството да оттегли програмата по приватизация.
Фермерите по райони приемат обща позиция за протести, като засега са разположили трактори в близост до магистрали, но не блокират пътища. Изчакват резултата от последните преговори с правителството. Има и символични блокади на районните офиси на земеделския пенсионен фонд. От Халкидики вече решиха, че ще блокират пътища на 28-и януари.
Всички опозиционни партии подкрепят протестите, като считат, че програмата на правителството ще задълбочи рецесията в Гърция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!