Венцел Михалски: Има риск от надигане на ксенофобска вълна

Според германския журналист Матиас Форноф, случаят в Кьолн е повратна точка в бежанската политика

| обновено на 16.01.16 в 10:30
Демонстранти от ПЕГИДА в Кьолн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападенията срещу жени в Кьолн не са пряко свързани с бежанците, заяви пред "Хоризонт" Венцел Михалски, ръководител на германския клон на правозащитната организация "Human Rights Watch". Според него, проблемът със сексуалното насилие съществува отдавна в Германия и той не е проворикан само от мигранти. Михалски е категоричен, че полицията трябва да осигури безопасността на всички хора в Германия:

Сега хората, които извършиха тези престъпления - сексулано насилие, обида и унижение към жените, трябва да бъдат осъдени, според германското законодателство. Трябва обаче да подчертая, че пред закона всички са равни и не може те да бъдат съдени по-строго, само защото са чужденци...

Надявам се, че случаят в Кьолн ще бъде сигналът, който да покаже, че трябва да бъдат взети още мерки, заяви Михалски:

Ние и преди имахме такива случаи, включително и в други градове, при които групи млади пияни или дрогирани мъже, нападат жени и ги оскърбяват. Всъщност, това е пропуск в германското законодателство, защото, ако има само оскръбление към жените, това реално не е престъпление, според настоящите тестове. Трябва да има промяна, според която, ако някоя жена отиде в полицията и каже, че някой просто я е докоснал, това трябва да бъде наказуемо.

Вече има първите сигнали, че това може наистина да се промени. Има сериозен обществен натиск за това. Жените трябва да се чувстват сигурни и в безопасност. Това няма нищо общо с чужденците. Да, в този случай наистина нападателите бяха чужденци, но проблемът е много по-голям. За него не е търсено решение не само в Германия, но и в други европейски държави.

Според правозащитника Венцел Михалски, засега германското общество е толерантно към мигрантите. Въпреки това, има риск от надигане на ксенофобска вълна, ако хората не се чувстват сигурни:

Ако инцидентите продължат и полицията не прави нищо, напълно е възможно да се появят ксенофобски настроения сред хората - и в Германия, и в Европа, дори в целия свят. Този инцидент е подходящ аргумент за хората, които са противници на политиката на отворените врати, за да докажат правотата си. Винаги ще има такива хора. Но все пак, и най-консервативните политици тук са категорични, че не може да се прави връзка между този инцидент и бежанците.

Новогодишната нощ е повратна точка в бежанската политика. Според проучването „Политбарометър“  тези събития са променили възгледите на всеки трети  в Германия. 60% от хората смятат, че страната няма да се справи. Това каза за „Хоризонт“ Матиас Форноф, журналист от германската обществена телевизия ZDF.

По думите му, проблемът с въвеждането на лимита за бежанци е неговото практическо приложение. Засега никой не смее да изговори на глас края на политиката „Добре дошли“, подчерта Форноф:

Европа в момента съвсем не изглежда добре, не е единна. А огромни предизвикателства като бежанската криза могат да се преодолеят само от единна Европа. Вместо това Германия е сама и под натиск. Скандинавските страни също.

Далеч сме от общоевропейско решение. Ако ЕС не се справи, това ще доведе до загуба за съюза. Затварянето на граници под надслова „Да се спасяваме поединично“ не е идеята на ЕС.

Двете гледни точки чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!