Протестна демонстрация провеждат синдикатите в Атина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 2500 души, по данни на полицията, демонстрираха в центъра на Атина по призив на синдикатите срещу проекта за пенсионна реформа. В същото време фермерите групират силите си в готовност за пътни блокади, но засега обещават, че няма да блокират границата с България.

Протестите са срещу споразумението с кредиторите за основни промени в осигурителната система. Проектозаконът все още не е влязъл за гласуване от депутатите, но срещу него реагират всички - от опозиция до работещи и пенсионери. От общия синдикат заявиха, че ще протестират, докато правителството не оттегли програмата за реформи.

Фокусът на внимание и днес е насочен към фермерите. Над 700 трактора са разположени от страни на магистралата Серес-Промахон, където късно снощи се проведе общо заседание на фермерите от района. Обещават, че няма да затварят границата с България, но блокади ще има вътре в страната. От област Еврос не поемат ангажимент, че няма да блокират другите гранични пунктове.

Планът на фермерите е да засилят натиска върху правителството с мощни протести, които не изключват блокади на пътища.
Засега блокади в близките дни се очакват на пътния възел Кердилия на автоматистрала Егнатия, в Кавала, както и в област Виотия. Ако напрежението ескалира и блокират прохода Темби, тогава ще разделят Гърция на две без достъп.

От страна на правителството изразяват оптимизъм, че ще постигнат споразумание със синдикатите и няма да се достигне до национални протести.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!