Ограничения по някои пътища в страната, има блокирани хора

| обновено на 17.01.16 в 16:02
Снимка: БГНЕС
Движението на товарни моторни превозни средства над 12 т. се ограничава за цялата страна с изключение на областите Бургас и Варна, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура“. 103 снегопочистващи машини работят на автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, като обработват пътните настилки и срещу заледяване.  От Пътната агенция напомнят, че на телефон 0700 130 20, може да се получава денонощно информация да обстановката по пътищата.  


Затворени са пътищата от Русе към Велико Търново, Варна и Силистра за автомобили над 12 тона, като вече е изпратена молба до румънските гранични власти да не пропускат камиони на територията на България до нормализиране на обстановката. Десетки автомобили са спрени по пътя Варна-Русе в района на Шумен. Хората, стоят там от часове, има семейства с малки деца, автобуси на обществения транспорт и служебни автомобили. Снеговалежът отдавна е спрял, но никой не им дава информация защо е блокиран пътят.

Магистралата Варна-Шумен е затворена, съобщиха от Областното пътно управление.  Във Варненска област няма общини, обявили бедствено положение. Най-сероизна е ситуацията в общините Дългопол, Вълчи дол и Ветрино. Пътят между селата Ягнило и Доброплодно е затворен. 

До всички села в Търговищко има по един път, който е отворен, като може да е обиколен. По този начин е осигурено преминаването на линейки за хората, които са на хемодиализа. 

От Областната дирекция на МВР във Велико Търново съобщиха, че временно е спряно движението на тежкотоварни автомобили по всички републикански пътища в района. Екипи на БЧК и противопожарната служба снабдяват с топли напитки и храна шофьорите, които изчакват по паркингите. Тази нощ пожарникари са изтеглили линейка, закъсала в района на село Петко Каравелово. Те са евакуирали и седем души от заседнали в снега коли в общините Свищов и Полски Тръмбеш. Близо 40 сантиметра е снежната покривка във Велико Търново, където продължава да вали. Приоритетно се чистят главните улици, а след спиране на валежите, техниката ще влезе и във второстепенните.

Кметът на Община Свищов Генчо Генчев обяви бедствено положение заради непроходимите пътища до селата: 
Град Свищов е почистен. Успяваме да се справяме, но  в населените места без ток, без вода, има много закъсали автомобили още през нощта. Навалявания има на пътя Солата, Козловец, Драгомирово. Сега, в момента пристигна военна техника от поделения 28 800 в съседния град Белене, за да успеем да стигнем до селата, защото има закъсали автомобили с хора. Осигурили сме необходимите продукти, храни, топли напитки да дадем на тези, които отдавна седят на пътя блокирани. Учебните занятия утре ще бъдат спрени, тъй като пътуват много от селата деца към град Свищов, за да можем да обезпечиме сигурността на децата, на училищните автобуси и преминаването.

Снеговалежът над Габрово продължава, макар и слабо. Пътят към курортния комплекс Узана се почиства. Там височината на снежната покривка достига 60 сантиметра, а на места има преспи и навявания. Трудно достъпни са пътищата към част от селата в Габровската община. Към Боженци движението става с вериги. Преминаването през прохода Шипка е без ограничения

В участъка на област Пазарджик временно е ограничено движението на автомобили над 10 т. Затворени са проходите "Върбишки", "Златишки" и "Троянски". Временно е ограничено движението на МПС по път II-81 проход "Петрохан“, поради влошена метеорологична обстановка.


Цялата налична техника на Областното пътно управление в Монтана работи по републиканската мрежа. Наложена е забрана за движение на тежкотоварни автомобили по третокласните пътища и по път Е-79. Вятърът в равнинните части на областта се усилва. Очакват се снегонавявания. 


Пътищата във Врачанска област са проходими при зимни условия. Основните улици във Враца са почистени. 

Снежната покривка в област Ловеч е между 25 и 35 см. Всички пътища са проходими при зимни условия, но по третокласната и четвъртокласната пътни мрежи движението е затруднено. Затворен за движение продължава да бъде само проходът Троян - Кърнаре.  Затворени за движение са Шипково-Рибарица, Деветаки-Брестово и Горан-Владиня. 


Обстановката в област Стара Загора е усложнена. Заради паднал стълб при село Ягода шофьорите трябва да използват обходния маршрут през село Ръжена за Бузовград и Kазанлък. Заради силния вятър и почти нулевата видимост, временно е затворен пътят между Шипка и Казанлък, Мъглиж и Гурково, където има образувани големи преспи. На прохода Шипка има 65-сантиметрова снежна покривка, но е отворен за движение. В Прохода на Републиката е въведено ограничение за коли над 12 тона по искане на областите Велико Търново-Русе. 


Проходими при зимни условия са пътищата в Сливенска област. Пътната обстановка по високите части в Балкана е усложнена, заради навалелия сняг. Затворен за движение е третокласният път Котел-Кипилово. 


В Бургаско река Факийска е заляла пътищата Зидарово-Извор и Присад-Димчево, които са затворени. Преминаването не е възможно и през участъка Кирово-Граничар в община Средец. Въведено е ограничение по пътя Поморие - Ахелой, където движението е възможно само в едната лента. Обходният път е през село Каменар. 

Паднали дървета затрудняват движението в района на "Предел“ и по пътя за курортната местност "Бодрост“ над БлагоевградНад 40 снегопочистващи машини са били мобилизирани през нощта по основните пътни артерии в областта. В района на прохода "Предела“ и по високите части продължава да вали сняг. От Областна дирекция "Пътно управление" предупреждават шофьорите да бъдат внимателни, тъй като тежкият сняг може да предизвика срутвания на камъни и земна маса. Всички основни улици в Благоевград са обработени. От общинската фирма са поискали съдействие от полицията, заради многото паркирали автомобили, които пречат на снегопочистването. 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!