ЕЦБ остави без промяна основните лихвени проценти

Европейската централна банка остави без промяна основните лихвени проценти. След като през декември понижи депозитната лихва до минус 0,30%, сега Управителният съвет на банката във Франкфурт я остави без промяна. Президентът на банката Марио Драги обяви, че през март ще има преглед на монетарната политика и е възможно тя да бъде променена. Драги отказа да даде подробности дали програмата за количествени улеснения може отново да бъде продължена и дали ще има нови промени на основните лихви.

Първо, ние имаме силата, волята и решителността да развиваме нашата монетарна политика. Ние няма да си поставяме лимити в действията, които са необходими, за да постигнем целта в рамките на нашия мандат. Не се съмнявайте в това, каза Марио Драги.

Той потвърди, че целта на Европейската централна банка в средносрочен план е постигане на устойчива инфлация близо 2 %. Като основни рискове пред икономиката на еврозоната и ускоряването на инфлацията, Драги посочи спадащите цени на петрола и кризата с бежанците:

Бежанците са извънредно явление, което променя и ще променя в бъдеще лицето на нашето общество в Европа, каквото го познаваме днес. Също така е в нашите ръце да се възползваме от възможността това развитие на обстоятелствата да се превърне във възможност за растеж. Цените на петрола се сринаха с 40%. Ние трябва да оценим и факта, че те могат да имат и вторичен ефект върху цените на други стоки и услуги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!