Гърция остро разкритикува идеята за временно изключване от Шенген

Константинос Кутрас: Студената война отдавна приключи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция реагира остро на изказванията на министъра на вътрешните работи на Австрия за временно изключване на страната от Шенген. Обвиненията към Атина са, че не се справя с охраната на морската граница и с бежанската вълна.

В официално изявление Министерството на външните работи в Гърция предупреди остро министъра на вътрешните работи на Австрия, която поиска изключване на Гърция от Шенген. Студената война отдавна приключи, заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Константинос  Кутрас.

Министърът по миграцията Янис Музалас заяви пред гръцките медии, че Атина действа в Средиземно море по законите на международното право и определи изказванията за изключването ѝ от зоната, като прехвърляне на отговорност.

Това е политическа игра, смята министърът на отбраната Панос Каменос:

Отново се разиграва сценарият от миналото лято, когато германският финансов министър Шойбле искаше да ни изхвърли от Европейския съюз, да обвини за това Ципрас и Каменос и да превърнат Гърция в склад за хора, но не успяха.

Атина поиска увеличаване на силите на европейската агенция по охрана на границите “Фронтекс“. Засега те са разположени на границата с Македония и на островите Лесбос и Кос.

Еврокомисарят по миграционна политика Аврамопулос опроверга информацията, че се работи по сценарий за изключване на Гърция от Шенген.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!