БНБ ще предложи подход за присъединяването на България към еврозоната

Снимка: Banka Poullore Bullgare

БНБ ще предложи подход за присъединяването на България към еврозоната след стрес-тестовете в банковата система. Това става ясно от публикация на управителя на Централната банка Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на търговските банки.

След приключването на оценката на качеството на активите и стрес-тестовете в банковата система, както и на анализа на финансовата система, който ще бъде изготвен от Световната банка и Международния валутен фонд, ще бъдат набелязани подходи, етапи и дори евентуално срокове, в които трябва да бъдат постигнати определени цели, пише управителят на БНБ.

Крайната цел е влизане на България в еврозоната, като всички мерки ще бъдат обсъждани от Координационния съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, в чиято работа БНБ ще вземе активно участие. Въз основа на тези предложения правителството и Народното събрание ще вземат окончателните решения.

Димитър Радев за пореден път припомня, че прегледът на качеството на активите и стрес-тестовете не са самоцел, а европейска практика. Те ще бъдат извършени под надзора на Европейския банков орган.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!