Кандидатите за президент на САЩ засилват кампанията си в щата Айова

Хилари Клинтън и Бърни Сандърс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ден преди първото гласуване за партийните номинации за Белия дом, кандидатите засилиха кампанията си във важния за тях щат Айова. Според последните проучвания при републиканците магнатът Донълд Тръмп води убедително пред конкурентите си. При демократите Хилъри Клинтън е пред Бърни Сандърс в рамките на статистическата грешка.

В понеделник в Айова ще се проведе първото действие от пряката битка за гласове на избирателите. Привържениците на всяка партия ще се съберат по места  и ще дискутират номинациите  и политиката като цяло.

Демократите и републиканците имат различни правила за провеждане на тези срещи, но крайният резултат е броене на гласовете на подкрепящите един или друг и избиране на делегати, чиято задача е да дадат вота си за определен кандидат на партийния конгрес по-късно през годината.

Състезаващите са за Белия дом считат победата в Айова за значителна, защото тя може да даде начален тласък при същинското съревнование. Битката е особено важна за претендентите на демократите. При малката преднина на Хилъри Клинтън и очакванията Бърни Сандърс да победи в следващия важен щат Ню Хампшър загубата на Клинтън в Айова  би навредила на шансовете ѝ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!