Близо 300 български компании ще имат достъп до финансиране по Инвестиционния план за Европа

Поне 300 български фирми в сектора на иновациите ще могат да се възползват от 35 000 000 евро облекчени заеми по ново споразумение в рамките на Инвестиционния план за Европа, заяви в интервю за програма "Хоризонт" Юрки Катайнен заместник-председателят на Европейската комисия:


Броят на очакваните нови работни места трудно може да се изчисли, но според някои прогнози близо 300 компании ще имат достъп до това финансиране, което иначе не биха получили. Призовах българските власти да се възползват от инвестиционния план именно за малките и средни предприятия, защото това е най-бързият начин за намаляване на безработицата.

Конкуренцията е честна - става дума за нормален банков кредит за всяка фирма с добър бизнес план. Проектите ще се избират от банката,
 допълни Катайнен.

Европейският инвестиционен фонд и една от българските частни банки подписаха през деня гаранционно споразумение, чиято цел е да увеличи финансирането за иновативни малки предприятия и средни компании в България в подкрепа на иновациите, изследванията и развитието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!