В Гърция в полунощ започва 24-часова национална стачка срещу промените на данъците и осигуровките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърците се подготвят за най-масовите протести в последните години. Тази нощ започва 24-часова национална стачка срещу промените на данъците и осигуровките. Синдикатите обявиха война на правителството и кредиторите. Фермерите обещават пълна блокада на страната.

Затвориха напълно границите с Македония, Албания и Турция. Фермерите не допускат движението и за леки автомобили. За граничните пунктове с България при Кулата, Илинден и Ивайловград засега местните фермерски организации, които ръководят протестите обещават, че биха могли да отворят късно тази вечер за час. Вероятно е това да не случи поради видимо ескалиране на протестите.

Днес протестиращите фермери се заканиха, че са напълно готови за челен удар с правителството. Вътре в страната поради пътни блокади движението е затруднено и се използват обходни маршрути.

Стачката започва в полунощ и от синдиката на пристанищните работници съобщиха, че техните протести ще са два дни. Спират морския транспорт до събота.

Железничарите вече прекратиха движението на влаковете по основни направления, като от началото на стачката няма да се движи нито един влак. Стачниците спират движението на градския транспорт. За утре преди обед са отменени много полети към гръцките летища в рамките на интервала от 8.00 до 12.00 часа.
Опозицията и синдикатите подготвят масови протестни демонстрации утре в цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!