Лоренцо Марсили: Движението на Варуфакис има ясна политическа амбиция да промени политиката в Европа

Янис Варуфакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Движението "Демокрация в Европа 2025" ще бъде учредено тази вечер в Берлин. В основата на новата формация, станала известна като DiEM25, е бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис. Преди дни специално за "Хоризонт" Лоренцо Марсили, който е ръководител на "Европейски алтернативи" и е един от двигателите на движението "Демокрация в Европа 2025", заяви: 

Нека кажа, че има абсолютно ясна политическа амбиция в движението да промени нещата. Това не означава задължително, че движението трябва да е политическа партия, но със сигурност иска да се превърне в политическа сила.

Движението цели да предложи алтернатива на политиката на лишения или на разпадането на европейската идея. То ще се финансира само от дарения и ще работи и с други вече формирани движения и политически партии. Марсили се надява движението да има много сподвижници и в България:

Аз бях много приятно изненадан, колко развито е гражданското общество в България. Никога не трябва да забравяме, че политиките на лишения, които в момента Западният свят ни налага, не се различават много от времената, през които са минали всички държави от Източна Европа. Мисля, че в България имате много какво да кажете по този въпрос.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!