Анкара обвини Москва, че се държи като терористична организация

Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският премиер Ахмед Давутоглу обвини Русия, че действа като терористична организация в Сирия:

Ако Русия продължи да се държи като терористична групировка, а кюрдските милиции не напуснат позициите си на север от Алепо, ние ще предприемем ответна реакция. Ще съборим района върху главите им, заяви Давутоглу, който е на еднодневна визита в Киев.

По думите му, Турция няма да допусне ключовият сирийски град Азаз да падне в ръцете на сирийските кюрдски милиции.

Турската армия трети ден обстрелва редица райони в Северна Сирия около град Азаз и в близост до турско-сирийската граница, които са в ръцете на кюрдските сили, включително и авиобазата Минех. Вчера бе съобщено, че са убити двама души.

По думите на турския военен министър Исмет Йълмаз, турската артилерия е започнала да обстрелва района като ответна реакция, след като въоръжените сили на сирийската кюрдска партия "Демократичен съюз" и "Кюрдската работническа партия" - ПКК, са изстреляли минометен снаряд по територията на Турция.

В същото време военният министър опроверга появилите се тези дни от сирийски източници информации за изпращане на турски войници в Сирия. Турското правителство не е изпращало и не обмисля възможността за изпращане на турски военни части в Сирия, заяви министър Исмет Йълмаз.

Турски медии коментират днес, че с ескалацията на напрежението се цели стъпка по стъпка Турция да бъде тласната към война в Сирия.
   

 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!