Меглена Кунева: България трябва да навакса по механизма за наблюдение в правосъдието

Снимка: БГНЕС

Според вицепремиера Меглена Кунева Румъния е доказала, че може да изгражда работещи институции за антикорупция, а България трябва да навакса по механизма за наблюдение в правосъдието. След заседание в Брюксел на Съвета по общи въпроси на ЕС Кунева коментира намерението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за разделяне на България и Румъния и предсрочното спиране на румънските доклади:  

На подсъзнателно ниво всеки си дава сметка, че Румъния през това време е направила доста. Трябва да се направи всичко възможно, за да може България да навакса в области, в които изостава по механизма – да навакса. Дали ще стане, това зависи от, бих казала, от повече от една власт в България. От изпълнителната, от законодателната, които трябва да приемат един амбициозен закон, даже не един, а няколко, от съдебната и т.н.

България официално постави проблема с граничната блокада на гръцките фермери пред 27-те правителства на Евросъюза, допълни Меглена Кунева:

Поискахме от Комисията да вземе необходимите мерки, за да адресира проблема в най-кратък възможен срок. Но, това, което най-много може да направи Комисията, е да започне така наречените "infringement procedures" т.е., когато ни е нарушена някоя от свободите, те да започнат да наказват страната. Само че това наказване е свързано с предупреждения, с ...нали разбирате?! Тъкмо за това, Комисията отговори следното в лицето на Тимерманс: "Следим ситуацията и гръцкото правителство ни е казало, това каза и гръцкият ни колега, че на 17-и те ще се съберат с местните власти и превозвачи, за да се опитат да намерят решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!