ОИСР понижи прогнозата си за растежа на световната икономика до 3 % през 2016-а година

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие лого ОИСР
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи прогнозата си за растежа на световната икономика до 3% през 2016-а година. Експертите предупреждават, че има множество политически рискове, особено пред Европа. 

Финансовата стабилност е изложена на значителни рискове и е необходимо съживяване на инвестициите и търсенето. Това е мнението на експертите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Според експертите, трябва да има по-сериозна координация между политиките на отделните държави, за да се стимулира потреблението. Ниската инфлация остава сериозен проблем. Тя е подкрепена от ниските цени на суровините, особено на петрола. Експертите подчертават, че това е много добър момент за инвестиции. 

Те виждат общо забавяне на световната икономика. Еврозоната ще има ръст от 1,4 % на брутния вътрешен продукт тази година и 1,7 % догодина. В САЩ ръстът ще е два процента тази година и малко над два процента догодина. При Китай забавянето на икономиката ще продължи и през 2017-а година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!