Синдиците на КТБ също са водили разговори с "Аликс партнерс"

Докладът за фалита на банката ще е достъпен за депутатите в понеделник

Снимка: БГНЕС

Синдиците на Корпоративна търговска банка /КТБ/ също са водили разговори с представители на разследващата фирма "Аликс партнерс", става ясно от седмичния им отчет.

В началото на седмицата финансовият министър Владислав Горанов внесе искане до компанията за оповестяване на доклада, а по-късно премиерът Бойко Борисов потвърди, че той ще бъде достъпен поне в секретната секция на парламента.

Въпреки че основният аргумент на управляващите досега, да не желаят оповестяване на доклада на разследващата фирма заради възможността да се навреди на процеса на събирания на вземанията на КТБ, все още е валиден, те вече считат прозрачността за по-важна:

Продължавам да смятам, че има риск, ако дадат съгласие, информация, която е вътре в доклада, да увреди възможността на синдиците да си свършат своята работа, но не приемам позиция или упрек, че ние защитаваме някой или крием информация, или искаме да скрием нещо, случило се в банката. Това обяснение бе дадено от финансовия министър Владислав Горанов във вторник. До петък процесът претърпя развитие, съобщено от премиера Бойко Борисов пред БНТ. Той обясни, че е проведен телефонен разговор с "Аликс партнерс":

Те са казали , че в понеделник ще ни изпратят писмо, в което, като начало, ще можем целия доклад, без никакви зачерквания или съкращения, да го дадем в секретната секция на парламента, където 240 депутати да могат да се запознаят с него. Паралелно с това полагаме усилия да можем да ги качим и на сайта на финансовото министерство. Към този момент за това нямаме съгласие.

Междувременно в петък депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, внесоха предложение за промени в закона, които да позволят оповестяването на доклада без информацията, която може да увреди събирането на вземанията:

Колко дни минаха? Преди това ние казахме, после министър Горанов… Какво чакат?...Да го изнасят!

От отчета на синдиците за седмицата става ясно, че те са събрали 2,5 млн. лева от вземанията на КТБ. Продължава воденето на множество съдебни дела с цел възстановяване на част от парите от банката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!