Почти половината от българите вярват на Европейския парламент

Снимка: БГНЕС
Най-ценното европейско право за българските граждани остава свободата на придвижване в Европейския съюз. Данните са от изследване на Евробарометър. Според проучването българските граждани запазват одобрението си към Европейския съюз и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните.

Почти половината от българите вярват на Европейския парламент, а три четвърти се отнасят с недоверие към Народното събрание. Доверието в Европейската комисия е над 40%, а това в националното правителство - 23 на сто. Общественото мнение у нас е категорично, че възможността за свободно движение на хора, стоки и услуги между страните-членки, е огромното предимство от членството на страната ни в Европейския съюз.

По отношение на мигрантската вълна към Евросъюза от 2015 г. преобладаващата част от обществото се обявява за създаване на обща европейска политика по отношение на мигрантите и особено за въвеждането на допълнителни мерки срещу незаконната миграция. За такива настояват 95 на сто от анкетираните. 58% от българите подкрепят и споразумението за свободна търговия и инвестиции между Европейския съюз и Съединените щати.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!