Белгия възстановява временно проверките по границата си с Франция

Ян Ямбон
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Белгия възобнови временно контрола по границата си с Франция. Правителството в Брюксел обясни, че това е предпазна мярка от евентуален приток на мигранти, които френските власти възнамеряват да изгонят от незаконния лагер в град Кале до Ламанша.

Между Франция и Белгия ще има отново паспортни проверки и контрол на преминаващите. Съобщението направи белгийският вътрешен министър Ян Ямбон:

Информирахме Европейската комисия, че временно ще отменим действието на Шенген. Това ще продължи колкото е необходимо. На всяка цена искаме да предотвратим в Белгия да с образуват палаткови лагери по подобие на този в Кале. Става дума за обществения ред.

Проверките са започнали още понеделник вечерта, а днес на определени места се праща подкрепление от още 290 гранични полицаи. Според вътрешния министър патрулите няма да са по цялата граница, а само на определени стратегически места, откъдето преминават трафикантите на хора. Опасенията на белгийците са, че част от хилядите нелегални имигранти във Франция ще тръгнат за Белгия след разрушаването на импровизирания лагер в Кале, наричан „джунглата“. Месеци наред хора от Африка и Близкия изток се опиваха оттам да преминат тунела под Ламанша, за да се доберат нелегално до Великобритания. Министър Ямбон смята разрушаването му за възможно, очаквайки френският да се произнесе по законността на операцията.

Правилата на ЕС позволяват само за 6 месеца граничен контрол в свободната зона Шенген между Франция и Белгия и то при изключителни обстоятелства. Последно граничари бяха пратени от двете страни след терористичните атентати в Париж миналата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!