В ЕС се споразумяха за новата Агенция за гранична охрана и за затягане на паспортните проверки

Страните от ЕС се споразумяха по първия етап от изграждането на новата Агенция за гранична и брегова охрана. На заседанието на вътрешните министри беше постигната и обща позиция за затягане на паспортните проверки на влизане и излизане от ЕС за всички граждани на общността като част от борбата с тероризма. След обявените от Австрия ограничения за влизащите в страната 28-те министри са обещали взаимно да се предупреждават за подобни бъдещи мерки. 

Новата гранична агенция ще следи миграционните потоци, ще открива слабите точки и ще се намесва бързо, там където има риск, обясни холандският ротационен председател Клаас Дейкхоф:

Също така стана ясно, че страните-членки желаят агенцията да се съобразява с водещата им роля при опазването на техните граници. Стремим се към политическо споразумение преди юли. 

Българският вътрешен министър Румяна Бъчварова подкрепи текста с думите:

Като цяло това е една добра идея и обща европейска мярка за проблемите.

Холандският министър Дейкхоф и комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обявиха, че има договорка за край на едностранните действия по границите на Балканския миграционен маршрут след последните ограничения наложени от Австрия, които предизвикаха домино ефект и протест на Гърция:

Всички държави се съгласихме отсега нататък да предупреждаваме за всички бъдещи мерки и затягане на границите. Посланикът на Гърция във Виена само беше повикан обратно за консултация. Двете държави не са скъсали дипломатическите си отношения. Имаше много добро сътрудничество между дамата компетентни министри на днешното заседание.

На излизане обаче австрийският силов министър Йохана Микъл-Лайтнер посочи:

Очевидно е, че има напрежение. Но нашите мерки ще останат в сила. Не можем да толерираме постоянното препращане на мигранти. Само Гърция възрази, когато обясних защо въведохме лимит за допускане на бежанци. Другите явно не смееха да се изкажат.  Ако гърците постоянно твърдят, че не могат да подсигурят границата си, трябва да се запитаме дали изобщо е редно там да има Шенгенска граница? 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!