Посрещаме Баба Марта в бяло и червено

| обновено на 01.03.16 в 18:25
Снимка: БГНЕС
В първия ден на март българите посрещат Баба Марта като предвестник на пролетта и се окичват с мартеници, за да са здрави и да имат късмет. Традицията е уникална за страната ни, предците ни са изработвали мартеницата от усукан бял и червен вълнен конец.


Обичаят се пази в Румъния и съседните страни, където са се преселвали българи през вековете.

Жените от Дома за възрастни в село Болярско и тази година изработиха мартенички.

75-годишните Милка и Николинка за седма година правят мартеници и сувенири. Във фоайето на Община Тунджа двете, облечени в народни носии, продават изработеното от тях и други жени от Дома за възрастни.

Част от средствата от продажбата на мартениците ще бъде дарена за лечението на Петя Михайлова. Младата жена страда от онкологично заболяване, като стойността на операцията ѝ е 45 хиляди евро.

В Пловдив представители на 25-те читалища в града ще подаряват пред сградата на Общината мартеници на преминаващите хора с пожелания за здраве, късмет и благоденствие. Инициативата е по повод 60-ата  годишнина от началото на читалищното дело в България, която ще бъде отбелязана с множество събития през цялата 2016 година.

В бяло и червено е окичена изложбената зала в Етногрaфския музей "Етър" крaй Гaброво. Мартеничките са на деца от различни краища на страната, които участват в конкурс за изработване на празничните символи.

Преди изложбата момичета и момчета от местните училища пресукваха конци и връзваха пискюли в творческата работилница в музея. Част от мартениците се доближават до автентичните. Впечатление правят измайсторените от гайтан, характерни за Габровския край.

В Ловеч производители и търговци тази година отчитат по-слаби продажби на мартеници. Като една от причините за това те посочват преместването на традиционния пазар на мартеници от централната търговска  улица в града. Иначе производители и търговци споделиха, че все повече се харесват традиционните български мартеници, но прогнозират, че до няколко години на пазара ще останат само китайските.

На Първи март по стара традиция българите се окичват с бели и червени мартеници за здраве и късмет. Самодейци от Монтана украсиха цяло дърво с мартеници, а млади и стари отправиха пожелания за здраве и плодородие:

По дворове, по градини да разцъфнат бели ниви.

Във Велико Търново от десет години изработват и продават традиционни български мартеници Найден и Петя Райчеви. Мъжът е извадил носията на дядо си, а съпругата му си е купила костюма:

Моята носия е родопска. Всичко е автентично, включително забрадката, паричката и престилката ми. Едно по едно съм ги събирала. Ние не продаваме китайски мартеници и никога няма да продаваме.

С това семейство и други продавачи на мартеници, облечени в народни носии, се снимат много от купувачите в центъра на Велико Търново.

Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!