В някои градове започват проявите по повод 3-ти март

| обновено на 01.03.16 в 10:39
Плевенска панорама

В Плевен започват проявите, с които ще бъде отбелязан Националният празник на България – Трети март. Панихида по повод 135 години от гибелта на цар Освободител Александър II ще бъде отслужена в параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец", ще бъде открита изложба с уникални реликви на Българското възраждане.

Изложбата ще покаже за първи път в Плевен оригинални оръжия на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро, които са притежание на Историческия музей в Бяла черква. Мария Лилова от Военноисторическите музеи допълва:

Представяме и снимка на останалите живи въстаници от четата, направена в Бяла черква през 1898 година.

Забележителна история има и самото място на изложбата – къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори". В нея на 11 декември 1878 година руският император Александър II се среща с пленения ден преди това Осман паша. След приключилата среща между двете исторически личности, сабята, която Осман паша предава в знак на поражението си, му е върната обратно. В тази къща живее и работи като първи военен губернатор на град Плевен генерал Скобелев.

По повод 3-ти март историческият музей в Смолян представя обновената археологическа част на постоянната експозиция на музея под мотото "Каменните щитове на Смолян". Директорът на музея Таня Марева:

Това, което ние си поставяме като една малка задача и малка цел, да покажем и откритията и разкопките от последните 20 години, провеждани от музея или пък провеждани на територията на Смолянска област. Най-големите достижения в областта на археологическите проучвания през тези две десетилетия са в областта на средните Родопи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!