Над 1 млрд. лева "рециклирани пари" ще бъдат на разположение на българския бизнес от лятото

Снимка: БГНЕС

Над 1 млрд. лева ще бъдат достъпни под формата на евтини заеми за българските компании тази година, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев. Той участва в церемония по подписването на оперативна програма, посветена само за малките и средни предприятия. Нейната стойност е 102 млн. евро. Останалият ресурс е по други схеми и програми, които вече са достъпни за българските компании.

Новата оперативна програма ще осигурява евтино, но не и безвъзмездно финансиране. Очакванията са кумулативният ефект от тези 102 млн. евро да бъде шест пъти повече - т.е. над 600 млн. евро, уточни Томислав Дончев.

Става дума за финасов инженеринг или за т.нар. "рециклирани пари", които се въртят, доколкото те не са безвъзмездни. Разликата от традиционното банково финансиране са много по-облекчените условия от гледна точка на лихвени равнища и много по-лесния достъп.

Парите по новата оперативна програма ще са достъпни за компаниите в края на лятото или началото на есента. Лихвите ще бъдат по-ниски от досегашните продукти, защото 60 % от гаранциите върху риска ще бъдат поети от европейските банки - партньори. В момента обаче са отворени много други схеми, по които може да се стигне лесно до евтино финансиране:

Само за 2016 година ние ще сме в състояние да извадим на пазара минимум 1 млрд. лв. Ресурс, който да бъде достъпен за компаниите в България.

По този начин фирмите не би трябвало да имат проблеми с достъпа до заемни средства.

Това, което се надявам е да имат достатъчно добри проекти, достатъчно добри предприемачески инициативи, които да се ползват от този ресурс и тогава ефект ще има по отношение на всички.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!