Депутатите от Комисията по икономическа политика ще изслушат кандидатите за нов състав на КЗК

Снимка: БГНЕС

Кандидатите за нов състав на Комисията за защита на конкуренцията ще бъдат изслушани от депутатите от Комисията по икономическа политика. Във вторник партиите от управляващото мнозинство решиха, че процедурата за избор на нов състав на Комисията ще бъде продължена. Мандатът на регулаторния орган изтече през октомври миналата година. Смяната на състава на КЗК предизвика остри политически коментари през последните дни.

11 са номинираните от политическите сили, 7 са членовете на Комисията – един от които председател, и един – заместник-председател. За председател на Комисията от ГЕРБ предлагат бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

Процедурата по избора на състава на Комисията предизвика поредния трус в управляващото мнозинство. Радан Кънев заподозря предопределеност и в корпоративните интереси:

Ние сме принципни противници на това Комисията за защита на конкуренцията да се занимава с обществени поръчки, а с новоприетия Закон за обществените поръчки председателят на КЗК се превръща във властелин за обществените поръчки.

Премиерът Бойко Борисов реагира на подозренията гневно:

На нас ни казват предварително, че каквото и да изберем, то е мафия. Що за глупост?

Цветан Цветанов коментира:

Всичко, което е свързано като процедура, е изпълнено. Времето, за което са могли да бъдат направени съответните предложения, е направено в съответния срок.

Лидерът на ДСБ беше атакуван и от икономическия министър и съпредседател на Реформаторския блок Божидар Лукарски, който нарече исканията на Радан Кънев след дъжд качулка. Патриотичният фронт и АБВ също обявиха, че не намират основания за спиране избора на новия състав на КЗК. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!