Около 60% от хората без работа в България са трайно безработни и с ниска квалификация

Ниската квалификация и ранното отпадане от училище са бомба със закъснител в социалната система на България. Позицията е на Стефан Улсон от Европейската комисия. Около 60 % от хората без работа са трайно безработни и са с ниска квалификация, а това поставя под риск и тях, и семействата им:

Все още около 40% от хората в България живеят в бедност. Това е сравнително подобрение спрямо преди, но все още има много какво да се направи. България е сред страните в Европа с най-висок процент на бедни сред населението, затова трябва да отбележа, че има необходимост от още реформи в системата на социалната защита.

Банковата система устоя на кризата от 2014 година, но доверието ще бъде окончателно върнато след оценката на качеството на активите, коментира от своя страна Ищван Секели:

Има още един много важен елемент в това упражнение. Представете си, че то е като ходенето на лекар. Когато той каже: "Съжалявам, но имаш проблем със сърдечната система и ядеш твърде много“. Слагат ти байпас и излизаш от болницата. За да се реши проблемът обаче трябва да промениш начина си на живот. Например да започнеш да ходиш редовно на фитнес. Важно е не само да промениш действията си, но и начина си на мислене. Именно за това призоваваме във финансовия сектор. Иначе ще се наложи да се слага байпас отново.

Той допълни:

Друг много важен елемент в подобряването на бизнес средата е съдебната система. Помислете какво се случва, ако има някакво неразбирателство по даден договор. Ако на съдията обаче му отнеме 5 години, за да отсъди правилното изпълнение на договора, тогава само мога да ви пожелая късмет, а какво ще се случи, ако съдията вземе решение на базата на някакво вличние. Това хич не е добре.

Според Европейската комисия, страната ни е отбелязала напредък в редица области, но за да има устойчив икономически растеж, трябва да се инвестира повече в пазара на труда. ЕК препоръча на страната ни реформа в съдебната система, за да подобрим бизнес-средата. Брюксел ни дава и редица препоръки по отношение на производството по несъстоятелност.

Европейската централна банка понижи водещи лихви и увеличи за втори път програмата за количествени улеснения. От април в икономиките на страните от еврозоната ще се наливат по 80 милиарда евро, а не както досега - 60 милиарда евро.


 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!