Над 1,7 млрд. евро са изхарчени с български банкови карти през 2015 г.

Снимка: БГНЕС
Над 1,7 млрд. евро са изхарчени с български банкови карти през миналата година, сочат данните на една от големите картови компании. Това прави едно на всеки 16 евро. От компанията са категорични, че у нас все по-интензивно се развива плащането с безконтактни карти.

Очаквано сериозен ръст отбелязват разплащанията през интернет, обясни Красимира Райчева, която ръководи българския клон на компанията:

Един голям дял от разплащанията е електронната търговия. От тези 1,7 милиарда евро обем на плащанията с карти около 25% от тях са от онлайн разплащания.

Най-много българи плащат с дебитни карти. Все по-осезаем ръст се вижда и при плащанията с кредитни карти. В момента заедно с банките се работи по усиленото въвеждане на безконтактните карти, при които може да се плаща до определена малка сума без да се налага въвеждане на ПИН код.

Значителен растеж на оборота и транзакциите с безконтактни карти в супермаркети, в бензиностанции, във веригите за бързо хранене, уточни Райчева.

Тепърва ще се развива и пазарът на бизнес кредитните карти:

Това е 42% растеж на разплащанията. Малките фирми, така и при разплащанията при по-големите фирми за техните служебни разходи.

За стимулиране на плащанията с банкови карти се работи по различни промоции, особено при празниците, какъвто е предстоящият Великден.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!