Нови правомощия за управлението на бежанците и тяхното разпределяне поиска Европейският съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС поиска нови правомощия за управлението на бежанците и тяхното разпределяне между държавите-членки. В момента бежански статут се получава след решение на националните правителства. И в двата предложени варианта от Еврокомисията се предвиждат задължителни квоти за разселване на бежанци.

Когато чужденец търси убежище в ЕС молбата му се разглежда от властите в страната, където той първо е попаднал. Според сегашните Дъблински правила правителствата на Италия, Гърция или България например имат суверенното право да дадат или откажат бежански статут.

Днес Еврокомисията предложи това правомощие да се прехвърли от националните администрации към Европейска служба за подкрепа в областта на убежището (ЕASO), базирана в Малта. Това би означавало пограничните държави да отговарят само за задържането на мигрантите в центрове, докато европейски служители решават кандидатурите им за убежище.

Мотивите са, че сегашната система от Дъблин не работи – наводнените от мигранти Италия и Гърция не могат да се справят с тях, а Германия спря да им връща обратно нелегално дошлите оттам, както изисква Дъблинският регламент.

Предлага се също автоматично разпределяне на бежанците по квоти между държавите, по подобие на вече приетата временна схема за 160 хиляди души.

Не искам да говоря за бреме, но трябва по-справедливо да си разпределим задълженията, каза гръцкият комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Размерът на квотите ще зависи от критерии като големина, богатство и "способност за интеграция“ на всяка държава, без да се споменават детайли за формулата на изчисляване.

Ако правителствата не са съгласни, Комисията предлага втори, компромисен вариант, в който запазва сегашната Дъблинска система. Към нея обаче пак ще се добави задължително квотно разпределение на бежанци, в случай, че държави по външните граници отново пострадат от миграционен наплив. Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК:

И двата варианта ще постигнат желаните резултати, независимо кой ще бъде приет. Но искаме да разберем кой от тях има най-добри шансове бързо да бъде одобрен преди лятото.

Законопроектите се нуждаят от квалифицирано мнозинство в съвета на вътрешните министри и гласуване в Европейския парламент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!