Ученици от Смолян помагат на самотни възрастни хора в отглеждането на плодове и зеленчуци

Ученическа група от Смолян, наречена "Светло бъдеще", представи проект, наречен "Минало и бъдеще сега". Основната цел е подрастващите да помнят местните традиции и обичаи и да изградят у себе си любов към труда, като помагат на самотни възрастни хора в отглеждането на плодове и зеленчуци.

Децата от "Светло бъдеще" ще засадят различни зеленчуци, за които ще се грижат през цялото лято. Едновременно с работата в биоградинките ще се грижат и за техните стопани, като им помагат за почистване на дома, за закупуване на продукти и лекарства. Младите хора ще очакват възрастните да ги научат на забравени традиции и обичаи и да им преразкажат местни легенди. Идеята е посещенията да се извършват веднъж седмично в рамките на шест месеца до средата на месец октомври тази година.

В края на миналия месец учениците организираха благотворително парти, на което събраха общо триста лева, като стоте са от продаден на търг преносим графит, нарисуван по време на събитието. Общо 44 ученици доброволци са се присъединили към инициативата. Кметът на Смолян Николай Мелемов подкрепя начинанието на децата. От общинското ръководство са изпратили писма до всички фирми, за да подпомогнат проекта на младите хора. Преди реализирането му от Общината ще подготвят списъци на самотно живеещи възрастни хора в къщи с пустеещи дворове и градинки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!