ЕС изрази притеснение от решението на македонския президент за скандала с подслушването

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз изрази притеснение от решението на македонския президент Георге Иванов да амнистира замесените в скандала с подслушване, довел до политическа криза в Скопие. Говорителят на Еврокомисията Мая Коциянчич припомни, че Македония се е ангажирала да се бори с безнаказаността:

Решението на президента Иванов да амнистира множество държавни служители повдига сериозни притеснения. Призоваваме всички страни да се въздържат от действия, които подкопават дългогодишните усилия на страната и международната общност, да бъде подсилено върховенството на закона. Важно е да се подкрепи работата на специалния прокурор, избран от парламента и той да продължи разследването на сериозните проблеми, разкрити миналата година.
 
Разследването на отговорните за незаконното подслушване на политици, дипломати и медии в Македония е част от политическо споразумение между управляващи и опозиция, договорено с посредничеството на Евросъюза. Еврокомисията призова партиите да се споразумеят и по предсрочните избори, така че Македония да продължи по пътя към евроатлантическа интеграция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!