Бюджетната комисия отказа да разглежда финансовата рамка за закупуването на изтребители за армията

Снимка: БГНЕС

Все още няма яснота дали страната ни ще купува нови или употребявани изтребители, съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев. Бюджетната комисия в парламента трябваше да разгледа финансовата рамка за обновяването на летателната техника на българската армия и закупуването на два много-функционални модулни кораба за морския флот.

Първоначалните разчети на финансовата рамка сочат, че закупуването на 16 изтребители и два патрулни кораба ще струват повече от 2 млрд. лева, разпределени в няколко години. Тъй като периодът на инвестицията е по-дълъг от мандата на правителството, рамката трябва да бъде одобрена от парламента. Яснота обаче още няма дори ресорното министерство на отбраната.

Ние не сме започнали реално преговори. Нали разбирате това, че първо трябва да намерим потенциалната фирма, която ще ни продаде тези самолети. И чак тогава ще влезнем в сложни преговори какви да бъдат вноските, на колко части да ги разплатим. Предвидени са едни суми, които са съвсем ориентировъчни.  

Това обясни министър Николай Ненчев пред парламентарната комисия по отбрана. Минути по-рано бюджетната комисия се отказа да разглежда финансовата рамка, защото по нея има повече въпроси, отколкото отговори. Какви изтребители ще купуваме?

Няма яснота, първо проектът трябва да мине през НС. И комисията ще продължи разговорите с конкретните производители.


Ще могат ли новите патрулни кораби да помагат в разработването на находищата на нефт и газ в Черно море?

Това е в широкото икономическо пространство на България. "Гранична полиция" не може да свърши тази работа, т.е. най-вероятно ще се разчита на нас, ние да осъществим тази дейност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!