"Моите пари": Непредвидените разходи са най-честата причина за теглене на бърз кредит

Снимка: БГНЕС

Непредвидените разходи са най-честата причина за теглене на бърз кредит, показва изследване на финансовия портал „Моите пари”. Най-често потребителите не обръщат внимание на годишния процент на разходите. 

Най-често се теглят заеми до 400 лева, а все повече хора имат повече от един бърз кредит. Цената на този вид продукт остава много висока, въпреки законовото изискване годишният процент на разходите да не надхвърля пет пъти законовата лихва, което в момента означава 50 на сто, обясни финансовият експерт Десислава Николова
Тези промени се предприеха 2014-а година в закон за потребителския кредит и целяха да станат заемите по-евтини. Очевидно това нещо не се случи.
Повечето дружества за бързи кредити са въвели услуги, които са извън годишния процент на разходите, но струват пари. Проблем остават и наказателните такси при просрочие: 
Законодателят към настоящия момент не е предприел никакви мерки от гледна точка на ограничаването размера на тези лихви и такси.
Едно от небанковите дружества допълни, че около две трети от потребителите са хора със средно образование, но някога бързи кредити се теглят с цел инвестиция или с цел обучение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!