Над 50% от общините в България са с бюджетен дефицит или имат просрочени задължения

Снимка: БГНЕС


Повече от половината общини в България са с бюджетен дефицит или имат просрочени задължения. Това става ясно от анализ, публикуван от Министерството на финансите. 36 общини попадат в критериите, при които може да се наложи финансово оздравяване от държавата чрез безлихвен заем.

Безлихвеният заем за дадена община може да бъде получен, ако Общинският съвет изготви оздравителен план и той бъде одобрен от финансовото министерство.

Икономистът Юлиян Войнов коментира пред "Хоризонт", че повечето общини ще опитат сами да се оздравят, а не да разчитат на министерството, защото иначе ще станат зависими от него:
Застрашените общини ще подобрят знчително своето финансово състояние, като по-малка част ще бъдат оставени да следват за тази процедура за финансови затруднения, както е разписана в Закона.

Общо просрочените задължения на общините са под 200 млн. лева, което не би трябвало да е проблем за държавния бюджет. Всъщност, общините не искат безлихвени държавни заеми, коментира Емил Савов от Сдружението на общините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!