Експерти: Спадът на лихвите по депозитите почти спря

Спадът на лихвите по депозитите почти спря, сочат данните от месечния анализ на финансовите експерти от "Моите пари". След като почти 7 години тенденцията е за намаляване на доходността на спестовните продукти, само три банки на пазара са направили промени при влоговете. При кредитите продължава намаляването на лихвите, но и то забавя темповете си.

Още през април БНБ отчете минимално месечно покачване на лихвите по депозитите. Водещи банкери обаче тогава го обясниха с минимални месечни отклонения и предупредиха, че трябват няколко месеца, преди да говорим за обръщане на тенденцията. Месец по-късно още един експертен анализ потвърди, че се виждат сигнали за спирането на поевтиняването на лихвите при влоговете. Иван Стойков от портала "Моите пари":

Слабото колебание в лихвите през април, сега почти никаква промяна през май може да  дават основания за очаквания за край на понижението на лихвите, но още е рано да го твърдим със сигурност.

Лихвите при спестяванията са около 1-1,5% и не могат да падат до безкрайност, допълни Стойков.

Просто няма как рязко да станат, да речем 0%, защото това вече може да създаде предпоставки за някакъв отлив, но нивата, които са в момента, няма да позволят този отлив.

Банките бяха изключително пасивни при подобряването на условията при жилищните и потребителските кредити  през май.

В сравнение, например с април, когато при жилищните кредити активността на банките беше изключително висока, една от най високите за последните няколко години, седем или осем банки подобриха условията по своите продукти, та,малко или много, е очаквано активността да бъде по ниска през май, каза още Иван Стойков.

Нова по-сериозна активност на банките можем да видим през есента, тъй като лятото е традиционно слаб сезон, а и тогава вече ще са ясни оценките от стрес тестовете в системата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!