Бан Ки Мун призова страните от ЕС да спазват човешките права на мигрантите

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова страните от ЕС да спазват човешките права на бежанците и мигрантите. На среща в Брюксел с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер той обсъди и преговорите за обединението на Кипър.

Бан Ки Мун заяви, че разбира политическите опасения от идването на бежанците в Европа, но поиска от държавите да въведат възможности за законна миграция:

Ние очакваме да се спазват човешките права и достойнство на бежанците и мигрантите. Също така очакваме да се изкорени ксенофобското и омразно отношение към тези хора. Страните-членки на ЕС трябва да разберат ценния принос, който могат да имат бежанците и мигрантите за техните общества.

Генералният секретар на ООН призова лидерите на Република Кипър и Северен Кипър да постигнат споразумение преди края на годината. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер допълни:

Горещо им препоръчвам да приключат този процес преди края на мандата на генералния секретар. Това би бил превъзходен подарък за сбогуване.

Остров Кипър е разделен две от 1974 г. след окупирането на северната част от турската армия, като гръцката република е членка на ЕС. В момента текат преговори между президентите Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за обединението на севера и юга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!