МФ: Не са водени разговори за увеличение на учителските заплати

10-процентно повишение е по решение на Отрасловия съвет и предстои да се одобрява от властите, заявиха от КНСБ

| обновено на 20.06.16 в 15:27
Снимка: БГНЕС
Във финансовото министерство не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина, съобщиха за "Хоризонт" от ведомството. Оттам уточниха, че образованието е сред приоритетните сфери за правителството, но засега точни разчети в числа няма.

През почивните дни министър Владислав Горанов заяви, че ще се търсят възможности за повече пари за образование, но също не се ангажира с подробности. Вчера министърът на образованието Меглена Кунева обяви, че от следващата година ще има увеличение с 10 на сто, а днес премиерът Бойко Борисов каза, че с него разговори по темата не са водени.

По-късно днес и Аспарух Томов от Независимия учителски синдикат към КНСБ потвърди пред БНР информацията, че премиерът и финансовото министерство не са  официално информирани за увеличение на учителските заплати.  По думите му увеличението с 10% е част от текста на колективния трудов договор, подписан между министерството, представители на синдикатите и работодателите.

Обявеното от министъра на образованието Меглена Кунева 10-процентно повишение е по решение на Отрасловия съвет и предстои да се одобрява от властите, каза синдикалистът:

Параметрите и необходимостите от бюджет 2017, който касае средното образование са съгласувани със социалните партньори и са предадени в министерството на финансите. Естествено, че премиера все още не е запознат с тях и тепърва той трябва да се запознае и съответно по нататък вече с решение на МС да се следват тези политики.


От Министерството на образованието до момента не са излезли с  официална позиция по темата.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!