Старият режим за производство на домашна ракия искат депутати и производители

Снимка: БГНЕС

За връщане на стария режим за производство на домашна ракия се обявиха депутати и производители. На конференция, посветена на законовите промени в сектора, те се обявиха срещу ограниченията за производство на ракия с намален акциз, както и срещу присъствието на технолог по време на процеса.

За пореден път производителите на ракия се събраха, за да обсъдят възможностите за промени в сектора, защото в противен случай повечето от т.нар. "казанджии" ще трябва да работят само в сивата икономика, предупреди инж. Петко Събев, който е един от членовете на браншовата  организация:

Само по себе си това е безумие. Няма как на бай Кольо или на бай Иван да дойде някой технолог и да му казва как той да си вари ракията, която той знае да си я вари от баба си и дядо си от столетия назад.

Също така няма основание да се изисква производителите на съоръжения за варене на ракия да уведомяват финансовото министерство, че са извършили продажба:

Ако той си го купи  от Испания или Германия  това съоръжение,  не можеш да накараш някой си от Испания производител да уведоми нашето министерство на финансите, че е извършена такава продажба на подобна техника.

Според депутата Методи Андреев поредните законови промени са "тежък лобизъм", защото налагат ограничения на количеството произведена ракия с намалена акцизна ставка:

Хиляда хектолитра ракия са около 40-42 градуса. Ако предположим, че при вас идват хора, които искат да си изварят ракия за своя собствена консумация,  а то няма какви други да дойдат, и те идват при вас, защото  там могат да платят половин акциз, това означава, че вие на година може да направите услуга на 80 семейства.

Депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт настояха за връщането на стария режим, действал до края на миналата година. Авторите на спорните законопроекти обаче не присъстваха на конференцията. В мотивите им е записано, че целта му е по-голям контрол върху сектора и по-добра събираемост в хазната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!