"Алфа рисърч": Много ниска е финансовата грамотност на учениците в горните класове

| обновено на 05.07.16 в 15:11
Снимка: БГНЕС
Много ниска финансова грамотност показват учениците в горните класове, сочи проучване на социологическата агенция "Алфа рисърч". Около 40 % от учениците между 9-и и 12-и клас се затрудняват да сравнят оферти в числово и в процентно изражение. 
Повечето ученици успяват да решат до три от седем задачи, посветени на ежедневни финансови ситуации, съобщи пред "Хоризонт" социологът Боряна Димитрова. Въпреки че знаят какво е кредитна и дебитна карта, те се затрудняват да разберат широко използвани финансови понятия:
Термини като овърдрафт, главница, падеж по кредит, доходност на депозит - 70 процента, седем от десет са ученици, които ще излязат на пазара на труда, няма да ни разберат какво казваме.
По-подготвени да се справят с финансови казуси са децата от по-образовани и високодоходни семейства:
В семейство, където е ниско образованието и доходите са със съвсем друга нагласа,. Там нагласата е на една, както често наричаме с термина по социология "заучена безпомощност".
Най-разпознаваемият тип частна финансова институция е заложната къща, поради което: 
Тези деца са с потенциален риск, тоест не е изчезнала в България опасността, появата на нови пирамиди, на нови непрофесионално действащи банкови институции, да заловят нови неинформирани граждани.
Затова дори самите ученици искат да имат часове по финансова грамотност.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Марта Младенова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!