ЕК за втори път се отказа да предлага като ответна мярка въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия за втори път се отказа да предлага въвеждането на визи за граждани на САЩ и Канада като ответна мярка. Според нея това би влошило отношенията с двете страни и ще навреди на бизнеса в целия ЕС, без да постигне безвизово пътуване за българските граждани. Брюксел обеща още дипломатически усилия в убеждаването на Вашингтон и Отава да премахнат визовия си режим. 

Еврокомисията призна, че няма напредък за постигане на пълна визова реципрочност със САЩ. Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния, за разлика от всички други в Съюза, все още кандидатстват за американски визи, а Канада също иска визи от българите и румънците.

Срокът за преговори изтече на 12 април, но Комисията отново се въздържа от изпълнение на европейския регламент, който я задължава да предложи шенгенски визи за гражданите на САЩ и Канада за 1 година.

Американската страна ясно заплашила в отговор Конгресът на САЩ също да въведе визи, но за всички 28 държави от ЕС, става ясно от съобщението на Брюксел.

Наясно сме с изборния дневен ред на САЩ, беше лаконичен комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Вашингтон е обяснил, че няма шанс да промени визовите си правила за България и останалите 4 държави преди президентските избори през ноември.

Аврамопулос обяви напредък в преговорите с Канада:

Лично аз съм оптимист, че всичко ще бъде наред. Убеден съм, че в ранната есен въпросът ще бъде решен.

ЕК очаква ясен график за отпадане на визите до срещата на върха с канадците на 27 октомври. България и Румъния заплашиха заради визите да блокират ратификацията на търговското споразумение между ЕС и Канада.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!