10% данък върху разходите за служебни автомобили, използвани за лични цели

Работодателите ще могат да плащат 10 процента данък върху разходите за служебните автомобили и имоти, използвани за лични цели. Това е записано в промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, приети на първо четене от бюджетната комисия. В противен случай важат сега действащите правила, според които това е доход в натура и върху него се дължат данъци и осигуровки.

Въпреки че и в момента "доходът в натура" се облага с осигуровки и данък върху доходите, реално работодателите не го декларират и по този начин се заобикаля законът, обясни председателят на една от работодателските организации Васил Велев:

Служебен автомобил, или например част от недвижим имот. В момента компаниите се въздържат да декларират такива случаи поради опасението, че ще бъдат обложени освен със съответния ДДС, и с корпоративен данък и с данък доходи на физическите лица, които са го ползвали и, съответно и с осигуровки за физическите лица, които са ползвали този актив. И сега, с предлаганите промени в закона се дава възможност на компаниите да изберат алтернативно - или да обложат еднократно тези разходи с данък от 10% източника и съответно физическите лица, хората, да не дължат допълнително никакви данъци.

Как ще се определя "служебно" и "лично ползване"?

За случаите като за лаптоп и скъпи телефони е дадена възможност, да се избере 20% ползване за лични цели.

Според Велев, повечето компании ще изберат новия вариант, защото така ще се плаща по-малко и няма да се правят закононарушения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!