Марио Драги: Рано е да се оцени икономическият ефект от събитията в Турция

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Събитията в Турция могат да окажат голямо влияние върху доверието, но все още е изключително трудно да се оцени икономическият ефект върху еврозоната, заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги след редовната среща на гуверньорите от страните във валутния съюз
Много е трудно да разберем как тази сериозна геополитическа нестабилност ще се отрази върху възстановяването, защото каналите на влияние не са очевидно. Например, в случая на решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е съвсем очевиден каналът на търговските взаимоотношения, но остава въпросът - това ли е най-правилният канал, с който да се опише влиянието върху еврозоната. Остават каналите на доверието или на финансовите потоци. В случая на Турция - със сигурност ще има голямо влияние върху доверието, но е много трудно да се предскаже сериозно отражение от турските събития върху възстановяването на еврозоната. 

Шокът от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз е посрещнат "с устойчивост" от финансовите пазари в еврозоната, заяви още президентът на Европейската централна банка. Драги докладва решенията от първото заседание на гуверньорите от еврозоната след британския референдум. 
Европейската централна банка запази нивото на водещите си лихви и размера на програмата за количествени улеснения на 80 млрд. евро месечно поне до края на март 2017 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!