Бърни Сандърс беше освиркан в първия ден от конгреса на Демократическата партия в САЩ

Снимка: БТА

В първия ден от конгреса на Демократическата партия делегати освиркаха сенатора Бърни Сандърс, когато той призова за подкрепа на Хилъри Клинтън. Очаква се в четвъртък тя да приеме номинацията за президент на демократите. 
В същото време Сандърс заложи на посланието за обединените и нарече кандидатът на републиканците Доналд Тръмп "демагог.“ 

Сандърс застана изцяло зад партията въпреки скандала с и-мейлите на съпартийците му, който показа скептицизъм и негативни настроения спрямо него от страна на върхушката. 

В отделна реч преди самото начало на конгреса, той описа Хилъри Клинтън като далеч по-добър кандидат от републиканеца Доналд Тръмп. Призивите му за обединение обаче бяха посрещани с възгласи "Искаме Бърни!“.
Сандърс добави, че неочаквано успешната му кандидатура е доказателство, че американците искат по-прогресивни политики, които да се опълчат на най-богатите.

Като цяло на сенаторът от Върмонт сякаш беше трудно да контролира съмишлениците си, които гласно изразяваха подкрепата си и упреците си срещу Клинтън. Според телевизия Ен Би Си той лично посредством текстово съобщение е призовал привържениците му да не протестират в залата по време на форума. 

Междувременно, Конгресът на демократите публикува официално извинение на Бърни Сандърс за "непростимите коментари, направени по и-мейл.“ В извинението се допълва, че конгресът няма да толерира неуважителен език спрямо кандидатите.

В последната вечер в четвъртък се очаква Хилъри Клинтън да приеме номинацията за президент. Изборът й за вицепрезидент е сенаторът от Вирджиния
Тимъти Кейн.

Днес в програмата участва бившият президент
Бил Клинтън и майката на загиналия чернокож младеж Трейвън Мартин, който беше застрелян през 2012-та при противоречиви обстоятелства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!