НС ще разгледа проектопромени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Снимка: БГНЕС


Работодателите да могат да плащат 10% данък върху разходите за служебните автомобили и имоти, използвани за лични цели. Това предложение е записано в проектопромени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които ще бъдат разгледани на второ четене от бюджетната комисия в парламента. В момента това се счита за "доход в натура", върху който се дължат данъци и осигуровки, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал
С предлаганите промени в Закона се дава възможност на компаниите да изберат алтернативно или да обложат еднократно тези разходи с данък от 10 процента при източника и съответно физическите лица, хората да не дължат допълнително никакви данъци.
Бюджетната комисия ще разгледа още връщането на старите правила за варене на ракия, според които това може да става през цялата година, а максималното допустимо количество е 1000 литра. Сега действащите законови текстове ограничават срока и количеството наполовина.

Депутатите ще гледат на второ четене  промени в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Предлага се към Министерския съвет да бъде създаден Съвет за развитие на гражданското общество. Неговата цел е да разработва и провежда политики за подкрепа на развитието на гражданското общество. 
Очаква се депутатите да разгледат и промени в Закона за насърчаване на заетостта. Част от тях предвиждат да се насърчи трудовата мобилност. Предвижда се възможността безработни хора, когато започнат работа в град, отдалечен на повече от 50 км от мястото, където живеят, през първата година да получават средства за плащане на такси за детски ясли и градини, наем на жилище или такси за ползване на интернет. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!